Kriget i Ukraina provocerades: Bakgrunden
till NATO-utvidgningens centrala roll
JEFFREY D. SACHS
23 maj 2023, Common Dreams
Genom att inse att frågan om Natos utvidgning är i centrum för detta krig förstår vi varför USA:s vapen inte kommer att avsluta detta krig. Endast diplomatiska ansträngningar kan göra det.
George Orwell skrev i 1984 att ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden: den som kontrollerar nuet kontrollerar det förflutna.” Regeringar arbetar outtröttligt för att förvrida allmänhetens uppfattning om det förflutna. När det gäller Ukrainakriget har Biden-administrationen upprepade gånger och felaktigt påstått att Ukrainakriget började med en oprovocerad attack från Ryssland mot Ukraina den 24 februari 2022. I själva verket provocerades kriget av USA på sätt som ledande amerikanska diplomater förutsett i årtionden före kriget, vilket innebär att kriget kunde ha undvikits och nu bör stoppas genom förhandlingar.
Att erkänna att kriget provocerades hjälper oss att förstå hur man stoppar det. Det rättfärdigar inte Rysslands invasion. Ett mycket bättre tillvägagångssätt för Ryssland kunde ha varit att öka diplomatin med Europa och den icke-västerländska världen för att förklara och motsätta sig amerikansk militarism och ensidighet. Faktum är att det outtröttliga amerikanska påtrycket för att utvidga NATO är brett motstått över hela världen, så rysk diplomati istället för krig skulle troligen ha varit effektivt.
Bidens team använder ordet ”oprovocerad” ständigt, senast i Bidens stora tal på årsdagen av kriget, i ett nyligen uttalande från NATO och i det senaste uttalandet från G7. Mainstream-media som är vänligt inställd till Biden upprepar bara Vita husets budskap. The New York Times är den största syndaren och beskriver invasionen som ”oprovocerad” inte färre än 26 gånger, i fem ledare, 14 åsiktskolumner av NYT-skribenter och sju gäst-åsiktskolumner!
Det fanns faktiskt två huvudsakliga amerikanska provokationer. Den första var avsikten att utvidga NATO till Ukraina och Georgien för att omringa Ryssland i Svartahavsregionen med NATO-länder (Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Turkiet och Georgien, i moturs ordning). Den andra var USA:s roll i att installera en Rysslandsfientlig regim i Ukraina genom den våldsamma avsättningen av Ukrainas pro-ryske president Viktor Yanukovych i februari 2014. Skjutkriget i Ukraina började med Yanukovychs avsättning för nio år sedan, inte i februari 2022, som den amerikanska regeringen, NATO och G7-ledarna vill få oss att tro.
Nyckeln till fred i Ukraina är förhandlingar baserade på Ukrainas neutralitet och att NATO inte utvidgas.
Biden och hans utrikespolitiska team vägrar att diskutera dessa orsaker till kriget. Att erkänna dem skulle underminera administrationen på tre sätt. För det första skulle det avslöja att kriget kunde ha undvikits eller stoppats tidigt, vilket hade sparad Ukraina dess nuvarande förödelse och USA mer än 100 miljarder dollar hittills. För det andra skulle det avslöja President Bidens personliga roll i kriget som en deltagare i avsättningen av Yanukovych och innan dess som en stark förespråkare för militärindustrin och tidig förespråkare för NATO-utvidgning. För det tredje skulle det pressa Biden till förhandlingsbordet och underminera administrationens fortsatta påtryckningar för NATO-expansion.
Arkiven visar obestridligen att både USA:s och Tysklands regeringar upprepade gånger lovade Sovjetunionens president Mikhail Gorbachev att NATO inte skulle röra sig ”en tum österut” när Warszawapakten upplöstes. Trots det började planeringen för NATO-utvidgning tidigt på 1990-talet, långt innan Vladimir Putin var Rysslands president. År 1997 beskrev säkerhetspolitikexpert Zbigniew Brzezinski NATO-utvidgningsplanen med en anmärkningsvärd precision.
Amerikanska diplomater och Ukrainas egna ledare visste väl att NATO-utvidgningen kunde leda till krig. Den stora amerikanska forskningsmannen och statsmannen George Kennan kallade NATO-utvidgningen för ett ”ödesdigert misstag” och skrev i New York Times att ”Ett sådant beslut kan förväntas elda upp de nationalistiska, anti-västerländska och militaristiska tendenserna i den ryska opinionen; ha en negativ effekt på utvecklingen av den ryska demokratin; återställa kalla krigets atmosfär i förhållandet mellan öst och väst och driva den ryska utrikespolitiken i riktningar som definitivt inte passar oss.”
President Bill Clintons försvarsminister William Perry övervägde att avgå i protest mot NATO-utvidgningen. När han tänkte tillbaka på den här avgörande stunden under mitten av 1990-talet sa Perry följande år 2016: ”Vår första åtgärd som verkligen satte oss på en dålig väg var när NATO började utvidgas och tog med sig östländer, några av dem gränsade till Ryssland. Vid den tiden arbetade vi nära med Ryssland och de började vänja sig.