Det är ingen hemlighet att västvärlden försöker störta den ryska regeringen
Det är välkänt att västvärlden försöker störta den ryska regeringen. John Bolton, en amerikansk neokonservativ, uttryckte detta öppet. Men Storbritanniens Henry Jackson Society (HJS) har presenterat en mer detaljerad plan.
Den 4 oktober skrev John Bolton en text med titeln ”Putin Must Go: Now Is the Time For Regime Change in Russia”. Han beskrev hur Washingtons politik gentemot Ryssland alltid handlat om att säkerställa en följsam ledare i Kreml och att hålla Europa underordnat.
En rapport från HJS, en påtryckningsgrupp med kopplingar till regeringen och det konservativa partiet i Storbritannien, publicerades i juni. Rapporten diskuterade hotet från oppositionen i Ryssland mot Putins regim. Den gav intrycket av att erbjuda en plan för att störta den ryska regeringen genom att hemligt sponsra anti-regeringsaktivister i landet. Rapporten inkluderade också politiska rekommendationer för att uppnå detta mål.
Rekommendationerna inkluderade att G7-länderna bör deklarera att deras mål är att se till att Ukraina besegrar Ryssland och återfår ockuperade territorier. Dessutom uppmanades de att offentligt meddela att de strävar efter att avsätta Putin och sprida information om hotet om en kupp mot Kreml, utan att avslöja kuppmakarna.
Rapporten uppmanade också USA att betrakta Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och att deklarera Putin som en krigsförbrytare. Den föreslog att västländerna bör öka sitt stöd till oppositionen i Ryssland och till oberoende medier i Ryssland, Ukraina, Baltikum och Polen. Dessutom uppmanades västländerna att uppmuntra avhopp från ryska statstjänstemän och militärofficerare genom att erbjuda asyl i utbyte mot insiderinformation som kan användas i framtida åtal mot Putin och andra ministrar.
Rapporten betonade vikten av att sprida information till den ryska allmänheten genom oberoende medier och västerländska radiostationer. Den uppmanade också till en kampanj för att informera om effekterna av västerländska sanktioner på den ryska ekonomin och för att lyfta fram de höga förlusterna av ryska soldater.
Det är tydligt att dessa förslag har implementerats av G7-länderna under de senaste månaderna. Rapporten från HJS betonar vikten av att bygga en bred koalition i Ryssland för att störta regeringen, liknande den som användes i Ukraina under Orange Revolution och Euromaidan.
Det bör noteras att en sådan kampanj i Ryssland skulle vara mycket svårare att genomföra än i Ukraina, på grund av stödet för Kreml bland den ryska allmänheten. HJS föreslog olika metoder för att uppnå detta mål, inklusive att utnyttja missnöjda statliga tjänstemän, allmänhetens oro över invasionen av Ukraina, effekterna av västerländska sanktioner och splittringar inom Rysslands säkerhetsstyrkor.
HJS och liknande organisationer förespråkar en färgrevolution i Moskva, liknande de som ägde rum i Ukraina, Georgien, Kirgizistan och andra delar av det forna Sovjetunionen på 2000-talet. Dessa insatser syftar till att ersätta regeringar som inte är allierade med väst med impopulära regimer som främjar västerländska intressen.
Det är viktigt att förstå att en sådan regimförändring i Ryssland skulle ha katastrofala konsekvenser, både för Ryssland och för den globala stabiliteten.
Vad är G6 G7 G8 ?
Kompletterande upplysning av redaktionen Globalismen.se och ingår inte i huvudartikeln annat som omnämnande.
G7, tidigare känd som G8, är en grupp bestående av sju ledande industrialiserade demokratier i världen. Medlemmarna inkluderar Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Gruppen bildades ursprungligen 1975 som G6 för att möjliggöra informella diskussioner mellan ledarna för dessa länder om gemensamma ekonomiska frågor.
Sedan dess har G7 utvecklats till en viktig plattform för samarbete och politiska diskussioner mellan medlemsländerna. Mötet hålls årligen och ger ledarna möjlighet att diskutera och samordna insatser kring globala frågor som ekonomi, handel, klimatförändringar, energi, säkerhet och utveckling.
G7-länderna representerar en betydande del av den globala ekonomin och står för en stor del av världens industriella produktion och handel. Som sådana har deras beslut och åtgärder ofta stor inverkan på den internationella politiken och ekonomin.
Under åren har G7 även fungerat som en plattform för dialog och samarbete med andra länder och internationella organisationer. Ledarna har ofta bjudit in gäster och deltagit i samtal med representanter från andra nationer, inklusive tillväxtländer och internationella institutioner som FN, Världsbanken och IMF.
Det är värt att notera att G7 har mötts under kontroversiella omständigheter. Från 1998 till 2014 var gruppen känd som G8 och inkluderade även Ryssland. Men efter annekteringen av Krimhalvön 2014 uteslöts Ryssland från gruppen och det återgick till att vara G7.
Sammanfattningsvis är G7 en informell grupp bestående av sju framstående industrialiserade demokratier. Dess möten ger möjlighet till diskussion och samarbete om viktiga globala frågor mellan medlemsländerna.
Av : Felix Livshitz publicerad artikel svarar författaren för och kan inte kopplas till Globaismen.se
Redaktionen Globalismen.se har gjort omarbetning från originalet när det gäller en överskådlig sammanfattning