F-16 kommer att ”flyga i Ukrainas himmel i sommar”, säger USA
Av Noah Robertson Defensenews.com
Onsdagen den 10 juli 2024
Mer än två år in i det fullskaliga kriget med Ryssland är Ukraina närmare än någonsin sina eftertraktade F-16-jets.
I ett uttalande på onsdagen sa amerikanska, danska och holländska ledare att ”överföringsprocessen” för fjärde generationens fighters är ”på gång”.
”De här jetplanen kommer att flyga på himlen i Ukraina i sommar för att se till att Ukraina kan fortsätta att effektivt försvara sig från den ryska aggressionen”, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken vid ett NATO-evenemang i Washington .
Justin Bronk, en luftkraftsanalytiker vid den Londonbaserade tankesmedjan Royal United Services Institute, varnade dock att uttalandet helt enkelt kan antyda ett ägarbyte snarare än ett tillstånd av stridsberedskap. Det ukrainska flygvapnet kan nu gå från att träna på jetplan som innehas och drivs av Nederländerna och Danmark till att ha vårdnaden om några.
”Jag tvivlar starkt på att de skulle göra ett offentligt uttalande om det” om F-16:orna omedelbart flyttade till ukrainska flygfält, sa Bronk.
Anledningen till det kan vara säkerheten. Under den senaste veckan, noterade Bronk, har Ryssland riktat in sig på fyra ukrainska flygfält med ballistiska missiler – styrda av flygdrönare som ukrainska styrkor uppenbarligen saknade interceptorerna att ta ner. Det är oklart hur många faktiska plan, i motsats till lockbeten, Kiev förlorade.
Men attackerna är en påminnelse om en mycket större utmaning för Ukraina, sa Bronk: Utan tillräckligt med luftförsvar kan dess militärer inte använda F-16 i närheten av sin fulla potential.
USA:s president Joe Biden öppnade Nato-toppmötet på tisdagen genom att tillkännage ett avtal med fyra andra länder om att skicka fler luftvärnsbatterier till Ukraina .
USA, Nederländerna och Danmark leder en grupp länder som hjälper till att förse Ukraina med luftkraft. De danska och holländska regeringarna gick först med på att skicka Ukraina jetplanen förra året, och andra länder, inklusive Norge och Belgien, har sedan dess anslutit sig. Antalet som hittills utlovats till Ukraina är cirka 65.
Norska tjänstemän klargjorde på onsdagen att Oslos bidrag skulle täcka sex F-16. ”Vi planerar att börja leverera flygplanet under 2024”, sa premiärminister Jonas Gahr Støre i ett uttalande.
Belgiens premiärminister Alexander De Croo sa tidigare i år att hans land skulle donera 30 plan. Nederländerna har lovat 24.
Det var vid förra årets Nato-toppmöte i Vilnius, Litauen, där länder till en början kom överens om att börja träna ukrainska piloter för att flyga jaktplanen. En av de svåraste utmaningarna har varit en språkbarriär, eftersom jargongen som används av piloter och besättningar är mycket teknisk och det inte finns tid att förtydliga ett ord under flygningen.
Enligt Pentagon finns det drygt 12 ukrainska piloter som tränar för att flyga jetplanen mellan Danmark och USA just nu. Medan en handfull tog examen från kursen i slutet av maj, är antalet i pipelinen för litet, hävdar vissa ukrainska tjänstemän.
”Om vi förväntas ha upp till 20 maskiner i slutet av året behöver vi piloter”, sa Igor Zhovkva, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, i en intervju. ”Vi ber nu [från] alla våra partners om två saker: att öka antalet platser för utbildning, eftersom det för närvarande inte räcker, och för det andra att optimera träningsperioden” – i huvudsak påskynda det.
En av huvudproblemen med att öka den kapaciteten är den långa kön av länder som redan väntar på att det amerikanska flygvapnet ska utbilda sina piloter. Yehor Cherniev, som leder Ukrainas parlamentariska delegation till NATO, berättade för Defense News att han och andra lagstiftare bad kongressen om en lista över dessa nationer så att Ukraina kan förhandla med dem för att byta plats.
Amerikanska lagstiftare gick inte med på att göra det, sa han.
F-16 har länge varit en prioritet för Ukraina. Att ta emot dem kan hjälpa till med moralen och landets faktiska försvar.
På medellång sikt kan de också para sig bra med två luftburna övervakningsplan som Sverige lovade för Ukraina i början av sommaren. Dessa kan hjälpa det ukrainska flygvapnet med målinriktning och ledning, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonson i en intervju.
”Det är skillnaden mellan en tredje generationens jaktplan, som ukrainarna använder, och den fjärde generationens jaktplan,” sade han.
Bronk ifrågasätter för sin del hur Ukraina ska träna på och sedan använda dessa övervakningsplan. De kommer att behöva erfarna ukrainska besättningar och måste sedan para ihop dem med piloter som har expertis på F-16 innan det blir en positiv effekt för det stridande landet, sa Bronk.
”Vart ska de flyga ifrån? Vem ska underhålla dem? Och ska de flyga och operera inuti Ukraina, eller ska de flyga runt gränserna?” han lade till.
Noah Robertson är Pentagon-reporter på Defense News. Han har tidigare täckt nationell säkerhet för Christian Science Monitor. Han har en kandidatexamen i engelska och regering från College of William & Mary i sin hemstad Williamsburg, Virginia.
OBS! ”Har du vad som krävs för att avgöra om en artikel är, ”fact or fake” . Det är DU som avgör, artikelns trovärdighet, vilket är en avgörande aspekt i att forma en objektiv uppfattning. Vi erbjuder information och perspektiv, men vi uppmanar dig att göra din egen granskning och dra dina egna slutsatser, eftersom vi inte kan göra det åt dig.”