Nationaldagen: Sverige blir självständigt 1523

Den 6 juni firas Sveriges nationaldag till minne av två viktiga historiska händelser:

  • Gustav Vasas kröning 1523: Symboliserar Sveriges självständighet och etablering som en självständig stat.
  • Antagandet av 1809 års regeringsform: Markerar en viktig konstitutionell utveckling mot en modern demokrati.

Dessa händelser utgör kärnan i firandet av Sveriges nationaldag och betonar landets resa mot självständighet, nationell enhet och konstitutionell utveckling.

Gustav Vasa: Från Riksföreståndare till Kung

Gustav Eriksson, känd som Gustav Vasa, valdes till riksföreståndare den 23 augusti 1521. Detta var ett viktigt steg i hans resa mot att bli Sveriges kung och markerade början på slutet för Kalmarunionen. Den 6 juni 1523 blev han krönt till kung av Sverige, vilket formellt avslutade unionen och etablerade Sverige som en självständig stat.

År 1520 tog Gustav Eriksson Vasa makten i Sverige. Han utropade sig först till riksföreståndare 1521 och valdes sedan till kung 1523. Sverige blev därmed ett självständigt rike. Sedan 1397 hade landet ingått i en union med Norge och Danmark, Kalmarunionen. Gustav Vasas mål var att upprätta ett starkt kungavälde. Genom reformationen tog han kontroll över kyrkan och dess rikedomar. Han omvandlade Sverige från ett valrike till ett arvrike, vilket innebar att kronan skulle gå i arv från far till son.

Kalmarunionen upplöst efter 126 år

Sverige var en del av Kalmarunionen från dess grundande år 1397 till dess upplösning år 1523. Kalmarunionen grundades officiellt den 17 juni 1397 genom en ceremoni i Kalmar, där de nordiska kungarikena Danmark, Norge och Sverige förenades under en gemensam monark. Unionen varade fram till 1523 då Gustav Vasa blev kung av Sverige och Sverige bröt sig loss från unionen.

Kalmarunionen grundades med målet att förena de tre nordiska kungarikena Danmark, Norge och Sverige under en gemensam monark. Syftet var att skapa en starkare politisk och militär enhet för att motverka yttre hot, främst från de tyska hansestäderna och andra makter i regionen. Unionen skulle också bidra till stabilitet och samarbete mellan de tre rikena.

Regenten vid tiden för Kalmarunionens grundande var drottning Margareta, som var änka efter Norges kung Håkan VI och Danmarks kung Valdemar Atterdag. Hon spelade en avgörande roll i att skapa unionen och blev den första regenten över det förenade riket. Den 17 juni 1397 kröntes hennes systerson, Erik av Pommern, formellt till kung över unionen i en ceremoni i Kalmar. Drottning Margareta fortsatte att utöva betydande makt och inflytande även efter Eriks kröning.

Sverige åter i en union efter 472 år: Europeiska Unionen (EU)

Sverige blev medlem av Europeiska unionen (EU) den 1 januari 1995. Detta medlemskap innebar att Sverige överförde en del av sin suveränitet till EU, eftersom EU-medlemskap innebär att länderna accepterar bindande juridiska grunder och regler från EUinstitutioner. Medlemskapet i EU påverkar en rad politikområden som handel, miljö, jordbruk, konkurrens och rättsliga frågor, där medlemsländerna måste följa EU-lagar och regler. Därmed kan man säga att Sverige, genom sitt EU-medlemskap, inte längre kan hävda en absolut självständighet på alla områden.