Palmolja & fröoljor främjar metastaser i munnen

Analys av Dr. Joseph Mercola BERÄTTELSE I KORTHET En djurstudie visar att palmitinsyra, en av de mest använda vegetabiliska oljorna, utlöser epigenetiska förändringar som driver metastaserande cancertillväxt, även när den används under en kort tid Palmoljeindustrin medför långtgående skadliga effekter på människors hälsa och miljön. Markröjningsmetoder leder till luftföroreningar som har resulterat i för tidig död,…

Analys av Dr. Joseph Mercola

BERÄTTELSE I KORTHET

  • En djurstudie visar att palmitinsyra, en av de mest använda vegetabiliska oljorna, utlöser epigenetiska förändringar som driver metastaserande cancertillväxt, även när den används under en kort tid
  • Palmoljeindustrin medför långtgående skadliga effekter på människors hälsa och miljön. Markröjningsmetoder leder till luftföroreningar som har resulterat i för tidig död, hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar i Sydostasien
  • Vegetabiliska oljor höjer din nivå av omega-6-fettsyra. Denna obalans leder till att inflammation och skada hälsan har kopplats till hjärtsjukdomar och högre dödlighet.
  • Det är viktigt att dramatiskt minska ditt intag av vegetabilisk olja och erkänna det evidensbaserade sambandet mellan din kost och cancerutveckling och metastaser

Den typ av fett du äter har en inverkan på din hälsa och kan påverka din risk för vissa sjukdomar. En djurstudie publicerad i Nature  i november 2021 fann ett samband mellan palmitinsyra från palmolja och cancermetastaser. En annan övertygande rapport publicerad i tidskriften Gastroenterology  erbjuder en radikalt ny, men ändå logiskt sund, förklaring till varför intag av omättat fett är associerat med ökad dödlighet i covid-19.

Enligt Gastroenterology-studien indikerar data att dödligheten i hög grad påverkas av mängden omättat fett du äter. På den ljusa sidan tror de att tidig behandling med billigt kalcium och äggalbumin kan minska antalet organsvikt och intensivvårdsinläggningar.

Även om inga kliniska studier har gjorts ännu, anser författarna att det är dags eftersom det verkar som att tidigt tillskott av albumin och kalcium kan binda omättade fetter och minska skador på vitala organ. De påpekar också att mättade fetter är skyddande genom att minska lipolysen. 

Argumentationen om vad som utgör en hälsosam kost är starkt påverkad av tillverkare av bearbetade livsmedel som rikligt använder omega-6-fetter i sina produkter och främjar fröoljor som ett “hälsosamt” alternativ till ister och smör. Bevisen mot omättade fetter fortsätter dock att öka och den här gången har det kopplats till spridningen av cancer.

Palmitinsyra främjad metastasering i en djurstudie

Institutet för forskning i biomedicin i Barcelona genomförde studien publicerad i Nature.  I detta experiment visade forskarna att palmitinsyra främjade metastasering av melanom och oral cancer hos möss.  Några av kännetecknen för metastaser är fettsyraupptag och förändrad ämnesomsättning.

I denna studie exponerades orala tumörceller och hudcancermelanom för palmitinsyra och transplanterades sedan till möss. Forskarna såg hur snabbt cellerna spred sig och fann att även när de exponerades för palmitinsyra under en kort period fanns det en större kapacitet att metastasera. Det verkade finnas permanenta förändringar i genomet av de metastaserande cellerna. 

Därefter hade dessa celler de mest aggressiva egenskaperna, som författarna beskrev som ett “stabilt minne.” Forskarna tror att resultaten gynnar utvecklingen av malign cancer när celler exponeras för palmitinsyra, även i de mycket tidiga stadierna när en tumör kanske inte har upptäckts. När palmitinsyra togs bort förblev cancerceller som redan hade exponerats mycket metastaserande. 

Cellerna verkade ha en koloniserande förmåga som ett resultat av palmitinsyra men inte efter exponering för oljesyra eller linolsyra.  Detta antydde att cellernas aggressiva natur var kopplad till epigenetiska modifieringar som inträffade som svar på palmitinsyra. En av vägarna som identifierades i denna studie var ett neuralt nätverk som bildas runt en tumör efter att cellerna exponerats för palmitinsyra.

Tumörceller med störst kapacitet att metastasera arbetade med djurens neurala nätverk för att producera en regenerativ miljö där cellerna kunde växa och spridas. Forskarnas cellanalys visade att den genetiska påverkan av palmitinsyra påverkade Schwann-celler,  som är en primär del av det perifera nervsystemet. 

Dessa Schwann-celler utsöndrade en extracellulär matris som utlöste metastaser. Forskarna drog slutsatsen att bevisen tydde på att palmitinsyra inducerade förändringar som “leder till en långsiktig stimulering av metastaser, och att detta är relaterat till ett proregenerativt tillstånd av tumöraktiverade Schwann-celler.” 

Forskarna tror att blockering av de epigenetiska förändringarna som uppstår vid exponering för palmitinsyra effektivt kan stoppa metastaser för dessa tumörceller. Tanken var att identifiera hur processen kunde blockeras för att störa ett tumörsvar. Salvador Aznar-Benitah, Ph.D., sa i ett pressmeddelande: 

“Under 2017 publicerade vi en studie som indikerar att palmitinsyra korrelerar med ökad risk för metastaser, men vi visste inte vilken mekanism som var ansvarig för detta. I denna studie detaljerar vi processen och avslöjar involveringen av en metastatisk kapacitet “minne” faktor och vi pekar på ett terapeutiskt tillvägagångssätt för att vända det. Det här är lovande.”

Han tror att användning av medicin för att blockera processen är ett realistiskt tillvägagångssätt, som “inte beror på om en patient gillar Nutella eller pizza. Att leka med dieter är så komplicerat”, säger han. 

Långtgående effekt av palmoljeindustrin

Greg Hannon, Ph.D., är chef för Cancer Research UK Cambridge Institute. Han var inte en del av studien, men pratade med The Guardian om de potentiella konsekvenserna av uppgifterna och sa: 

“Det här är en rigorös och omfattande studie som tyder på att exponering för en viktig beståndsdel av palmolja varaktigt förändrar beteendet hos cancerceller, vilket gör dem mer benägna att utvecklas från lokal till potentiellt dödlig metastaserande sjukdom. Med tanke på prevalensen av palmolja som en ingrediens i bearbetade livsmedel, ger denna studie stark motivation för ytterligare studier om hur kostval påverkar risken för tumörprogression.”

En artikel som publicerades 2019 i Bulletin of the World Health Organization  tittade på den storskaliga industriella användningen av palmolja i livsmedelsförädling, som de erkänner som “en av världens mest använda vegetabiliska oljor.”  Forskarna fann ett ömsesidigt lönsamt förhållande mellan jordbruket och den förädlade livsmedelsindustrin.

Granskningen visade också de skadliga metoder i branschen som är kopplade till miljö- och hälsoskador. De tror att deras analys visade att det fanns paralleller mellan praxis inom palmolja och vegetabilisk oljeindustri och de åtgärder som vidtagits av tobaks- och alkoholindustrin. 

Palmolja finns i ungefär hälften av de ofta konsumerade livsmedel och konsumentprodukter som kosmetika. Produktionen har ökat från 15 miljoner ton 1995 till 66 miljoner ton 2017. Produktionsökningen är relaterad till de tydliga fördelar som oljan har inom den processade livsmedelsindustrin, bland annat en hög rökpunkt och att vara halvfast i rumstemperatur.

En metaanalys med data från 23 länder visade att med en ökad användning av palmolja fanns det en signifikant högre dödlighet i ischemisk hjärtsjukdom i befolkningen. En annan recension visade att populationer med hög konsumtion av palmolja hade högre nivåer av aterogent lågdensitetslipoproteinkolesterol.

Över hela världen täcker oljepalmplantager en yta som är ungefär lika stor som Nya Zeeland. Experter uppskattar att branschen 2019 var värd 60 miljarder dollar och sysselsatte 6 miljoner människor direkt.  Branschen förväntas nå ett värde av 88 miljarder dollar år 2022.

I metaanalysen gjorde författare en snabb genomgång av litteraturen 2018. De identifierade 40 översikts- och forskningsartiklar publicerade från 2002 till 2018. Från litteraturen fann de konsekventa miljöhänsyn kopplade till industrin, inklusive förlust av biologisk mångfald, växthusgaser utsläpp, föroreningar och habitatfragmentering.

De hittade också blandade rapporter som kopplade palmolja till hälsa. Fyra av de nio studierna som visade positiva hälsosammanslutningar komponerades dock av Malaysian Palm Oil Board.

För att inte tala om miljöskadorna som markrensningsmetoderna för odling av palmer har orsakat, de har också påverkat hälsan hos människor i Sydostasien, vilket lett till för tidig död, hjärt-kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar från luftföroreningar. En stor oro för luftföroreningarna till följd av markrensningsmetoder är barndödlighet och kognitiv funktionsnedsättning.

Bearbetade vegetabiliska oljor höjer inflammation och skadar hälsan

Det har blivit allt tydligare att en av de mest skadliga faktorerna i den moderna kosten är bearbetad vegetabilisk olja. Dessa oljor innehåller för stora mängder omega-6 linolsyra (LA). Detta är ett fleromättat fett (PUFA) som utlöser skador som är ännu värre än de som orsakas av raffinerat socker och majssirap med hög fruktoshalt, eftersom det framkallar mitokondriell dysfunktion som driver sjukdomsprocessen.

I denna åtgärd orsakar den resulterande högre andelen LA proinflammatoriska tillstånd som kan leda till trombos, aterom, allergiska reaktioner och inflammatoriska sjukdomar. Men den goda nyheten är att ersättning av dessa farliga oljor kan gynna din hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.

Människor brukade äta en diet med ett förhållande mellan omega-6 och omega-3 på ungefär 1 till 1. Båda fettsyrorna är viktiga för människors hälsa. Men i den nuvarande västerländska kosten är det förhållandet minst 16,7 till 1 eller högre, med en brist på omega-3-fettsyror.

Hos de som äter en diet där förhållandet är 4-till-1, finns det en associerad 70% minskning av dödligheten. Förutom att förstå farorna med att konsumera högre nivåer av omega 6, är det viktigt att komma ihåg att LA  och palmitinsyran som finns i bearbetade livsmedel och fröolja bryts ned när de värms upp.

Det är de saknade väteatomerna  som gör PUFA mycket mottagliga för oxidation. Detta innebär att fettet bryts ner till skadliga metaboliter som kallas OXLAMS (oxiderade LA-metaboliter). Dessa har en djupt negativ inverkan på människors hälsa. Även om överskott av socker verkligen är dåligt för din hälsa och bör begränsas till 25 gram per dag eller mindre, oxiderar det inte som LA gör, så det är inte i närheten av så skadligt.

Om du tror att svaret är att bara konsumera mer omega 3, har jag funnit att det är nästan omöjligt att korrigera obalansen mellan omega-6 och omega 3 genom att helt enkelt konsumera mer omega-3 fett. I en intervju med Tucker Goodrich, diskuterar vi de skador som omega-6 utlöser i kroppen.

Även om det är viktigt att öka ditt intag av omega-3, är det avgörande att du också eliminerar vegetabiliska oljor och bearbetade livsmedel som är laddade med omega-6 PUFA. Till och med livsmedel som vi i allmänhet tycker är hälsosamma, som olivolja och kyckling (matade med LA-rika spannmål) innehåller mycket omega-6-fett. Goodrich förklarar: 

“Förhållandet är egentligen inte det som är viktigt. Det som är viktigt är att undvika omega-6-fetterna. Det finns sjukdomsmodeller, som åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), där det börjar bli tydligt, och du kan hitta tidningar som uttryckligen säger att den viktiga interventionen som hindrar AMD från att utvecklas är minskning av omega-6-fetter, och du kan inte förhindra det genom att öka dina omega-3-fetter.

Jag har papper som visar, i djurmodeller, mycket otäcka resultat, som leversvikt, med ett lägre förhållande mellan omega-6 och omega-3, men höga absoluta nivåer av båda fetterna tillåter fortfarande patologin att utvecklas.”

Kost och cancer är oupplösligt kopplade

Helen Rippon, Ph.D., är verkställande direktör för Worldwide Cancer Research, en av den presenterade studiens finansieringskällor och en välgörenhetsorganisation som finansierar “visionära, banbrytande forskare för att utveckla banbrytande behandlingar som hjälper till att få slut på cancer.” Hon pratade med The Guardian om resultaten av forskningen som visar effekten palmitinsyra har på cancermetastaser och sa:

“Denna upptäckt är ett stort genombrott i vår förståelse av hur kost och cancer hänger ihop och, kanske ännu viktigare, hur vi kan använda denna kunskap för att starta nya botemedel mot cancer. Metastasering beräknas vara ansvarig för 90% av alla cancerdödsfall – det är cirka 9 miljoner dödsfall per år globalt. Att lära sig mer om vad som får cancer att spridas och – viktigare – hur man stoppar det är vägen framåt för att minska dessa siffror.”

Thomas Seyfried, Ph.D., har länge varit en förespråkare för att klassificera cancer som en ämnesomsättningssjukdom som är ett resultat av att följa en dålig kost. Seyfried har också varit en av pionjärerna inom tillämpningen av näringsketos för cancerterapi.

Detta härrör från arbetet av Dr. Otto Warburg, som utan tvekan var en av 1900-talets mest briljanta biokemister och som fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1931 för upptäckten av metabolismen av maligna metallceller. Seyfried har följt i dessa gigantiska vetenskapliga fotspår, bedrivit viktig forskning för att främja vetenskapen och belysa cancerns metaboliska grunder. 

Hans bok, “Cancer som en metabolisk sjukdom”, har gett viktiga bidrag till studieområdet. Genom att avsätta den traditionella uppfattningen eller dogmen att cancer är en genetisk sjukdom, upptäckte Seyfried hur defekt cellulär energimetabolism i mitokondrierna bidrar till stor del till utvecklingen och progressionen av cancer.

Tillsammans med ytterligare forskning om farorna förknippade med fröoljor och palmitinsyra, går vetenskapen närmare förståelsen av cancercellers utveckling och metastasering. Detta har gett starka bevis på de livsstilsval som kan minska din risk för cancer och kan bidra till att utveckla val som framgångsrikt kan behandla sjukdomen.

[red.] Bojkotta all processad mat som innehåller Palmolja, eller alla slag av fröoljor.

Fritt översatt från Dr. Mercola (ur släppt upphovsrätt)