Svenska kyrkans roll: Ingen skyldighet att försvara främmande religioner
Artikel av: Globalismens Maktelit / S. Kling
542 ord, 3 minuters läsning.
Folkbildningsrådets styrelse beslutade nyligen att studieförbundet Ibn Rushd inte längre ska få några bidrag.
Frågan om huruvida Svenska kyrkan har någon skyldighet att stå upp för främmande religioner eller trosuppfattningar har återigen väckts efter ett aktuellt beslut. Folkbildningsrådets styrelse beslutade nyligen att studieförbundet Ibn Rushd, med kända kopplingar till våldsbejakande islamism och antisemitism, inte kommer att få några bidragspengar under åren 2025-2027. Detta beslut har kritiserats av flera, däribland Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus. Denna reaktion väcker frågor om kyrkans roll och ansvar i att försvara organisationer och trosuppfattningar som ligger utanför kristendomens ramar.
Ett tydligt och stabilt uppdrag
Svenska kyrkan har ett klart och bestämt uppdrag – att förmedla det kristna budskapet om Jesus Kristus. Detta uppdrag innefattar att hålla fast vid kristendomens kärnvärden, som kärleken till sin nästa, men också att följa Guds bud, såsom de 10 budorden. Kyrkans roll är att vara en andlig ledare och en fast punkt för de troende. Det innebär att förmedla evangeliet utan att kompromissa med den kristna läran eller låta sig påverkas av yttre krafter.
I ljuset av Svenska kyrkans kritik mot bidragsstoppet till Ibn Rushd, blir det viktigt att reflektera över kyrkans ansvar. Ibn Rushd är en organisation med muslimsk bakgrund, och frågan uppstår om det verkligen är kyrkans uppgift att försvara eller stödja en organisation som bygger på en annan trosuppfattning. Svenska kyrkan måste i första hand förbli trogen sitt kristna arv och uppdrag.
Att blanda in eller integrera främmande läror?
Som tidigare diskuterats är det viktigt att hålla isär religioner och att inte försöka integrera (sammanföra) dem. Bibeln och Koranen representerar olika teologiska grundsatser. Bibeln predikar kärlek till din nästa och frälsning genom Jesus Kristus, medan Koranen har andra centrala budskap. Därför är det viktigt att varje religion fungerar självständigt och hålls åtskild.
Svenska kyrkan har ingen skyldighet att försvara eller stå upp för grupper eller organisationer som tillämpar en annan trosuppfattning. Att integrera eller aktivt stödja en annan religiös tradition riskerar att sudda ut gränserna mellan de olika religionerna och skapa förvirring om vad kyrkan står för.
Ingen skyldighet att stå upp för främmande religioner
Den centrala frågan i diskussionen är om Svenska kyrkan har en skyldighet att stå upp för eller försvara andra religioner. Svaret är tydligt: Nej, Svenska kyrkan har ingen sådan skyldighet. Kyrkans främsta och primära ansvar är att förmedla evangeliet och vara trogen sin kristna tro. Detta innebär att förvalta och sprida det kristna budskapet, inte att försvara eller stödja organisationer som främjar en annan trosuppfattning.
Respekt för andra religioner är en sak, men kyrkan ska alltid stå fast vid sitt egna uppdrag och sin tro. Att ta ställning för en annan religion eller ideologi kan försvaga kyrkans identitet och budskap. Kyrkan bör fokusera på att vara en stabil och klar röst för dem som söker andlig vägledning inom kristendomen.
Slutsats: En kyrka med ett fast uppdrag
Svenska kyrkan har genom historien haft en bestämd uppgift: att förmedla Guds ord och leda människor närmare Jesus Kristus. Beslut som innebär att kyrkan aktivt försvarar andra religiösa organisationer kan leda till att den tappar fokus från detta uppdrag. Kyrkan har ingen skyldighet att stå upp för andra religioner eller trosuppfattningar, utan måste förbli trogen sin kristna identitet och fortsätta att sprida evangeliet.
OBS! ”Har du vad som krävs för att avgöra om en artikel är, ”fact or fake” . Det är DU som avgör, artikelns trovärdighet, vilket är en avgörande aspekt i att forma en objektiv uppfattning. Vi erbjuder information och perspektiv, men vi uppmanar dig att göra din egen granskning och dra dina egna slutsatser, eftersom vi inte kan göra det åt dig.”