Sverige sämst i Europa på klassrumsdisciplin enligt OECD

Regeringen Tar Krafttag mot Stök och Buller i Svenska Klassrum

484 ord, 3 minuters läsning

Problem med stök, buller och bristande studiero är vardag för många av Sveriges elever och lärare. Statistik från OECD visar att Sverige har den sämsta klassrumsdisciplinen i Europa. För att åtgärda problemen har regeringen vidtagit flera åtgärder.

Klassrumsdisciplin och Trygghet i Svenska Skolor

Svenska skolor står inför stora utmaningar när det gäller kunskapsresultat, trygghet och studiero. Lärarnas arbetsmiljö är tuff och anmälningarna om hot och våld i skolan har fördubblats under det senaste decenniet.

Enligt OECDindex DISCLIMA, som bygger på data från PISA-undersökningen, är Sverige sämst i Europa när det gäller klassrumsdisciplin. Indexet mäter klimatet på matematiklektionerna bland 15-åringar. Tillsammans med Nya Zeeland och Chile har Sverige det sämsta disciplinära klimatet. En tredjedel av svenska elever uppger att det oftast eller alltid är bullrigt och stökigt på lektionerna. Dessutom blir omkring 30 % distraherade av andra elever som använder digitala verktyg, som mobiltelefoner, under lektionerna.

Skolminister Lotta Edholm kommenterar situationen: ”– Även om vi visste att det finns stora utmaningar med trygghet och studiero i de svenska skolorna så är det nedslående att se att vi ligger så här dåligt till. Regeringen tar krafttag för att vända denna utveckling. Alla elever ska känna sig trygga i skolan och få möjlighet att fokusera på att lära sig saker på lektionerna.”

Regeringens Åtgärder för Förbättrad Klassrumsmiljö

För att förbättra ordningen i klassrummet och skolan gör regeringen flera insatser:

Stärkt Trygghet och Studiero

En särskild utredare har fått i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka tryggheten och studieron. Detta inkluderar att rektorns ansvar för att upprätthålla trygghet och studiero skrivs in i skollagen, samt att det förtydligas att läraren bestämmer i klassrummet.

Fler Speciallärare och Särskilda Undervisningsgrupper

Regeringen satsar totalt 600 miljoner kronor för att anställa fler speciallärare och inrätta fler särskilda undervisningsgrupper. Dessutom avsätts 200 miljoner kronor per år från 2023–2025 för att lärare ska kunna utbilda sig till speciallärare.

Skolsociala Team

En satsning på skolsociala team där skolan och socialtjänsten samverkar ska öka elevers närvaro i skolan och skapa en lugn och trygg skolmiljö. Satsningen omfattar 250 miljoner kronor för 2024 och 2025.

Skolsäkerhetsutredningen

Utredningen ska kartlägga och analysera vilka uppgifter som behöver utbytas mellan skola, socialtjänst och polis i brottsförebyggande syfte, samt lämna förslag för att förbättra informationsutbytet.

Akutskolor

För att hantera elever som stör ordningen kan de placeras tillfälligt utanför den egna skolenheten. Från 2024 avsätter regeringen 100 miljoner kronor årligen för att fler huvudmän ska kunna inrätta akutskolor.

Statistik över Klassrumsklimat i Sverige (Källa: OECD)

  • 37 % av 15-åriga elever tycker att det oftast eller alltid är bullrigt och stökigt på lektionerna.
  • Elever som upplever stökiga lektioner presterar i genomsnitt sämre på PISA-proven.
  • 29 % av 15-åriga elever blir distraherade av digitala verktyg under lektionerna.
  • Elever som distraheras av digitala verktyg presterar också i genomsnitt sämre på PISA-proven.

Regeringens krafttag syftar till att vända utvecklingen och skapa en bättre lärmiljö för Sveriges elever och lärare.