USA beviljades tillträde till militärbaser i Danmark under New Deal
USA tecknade liknande avtal med Sverige och Finland denna månadav Dave DeCamp Postat påKategorierNyheterTaggarDanmark
USA och Danmark undertecknade ett försvarssamarbete (DCA) på torsdagen som ger USA:s militär tillgång till baser i den nordiska nationen och tillåter lagring av amerikanska vapen på dansk mark.
Danmark var en av de ursprungliga 12 medlemmarna i Nato när alliansen grundades 1949 men hade en långvarig policy att inte tillåta utländska militärer att permanent stationeras på dess territorium. Danmark bryter nu från den politiken, eftersom Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sa att DCA innebär att ”amerikanska soldater och utrustning kan permanent stationeras på dansk mark.”
Utrikesminister Antony Blinken och hans danske motsvarighet, Lars Rasmussen, undertecknade avtalet i Washington. DCA måste nu ratificeras av Danmarks parlament. Blinken sa att när avtalet träder i kraft kommer de två militärerna ”att kunna samordna sig mer effektivt, ännu mer effektivt än vad de redan är.”
”Våra trupper kommer att träna tillsammans mer sömlöst och oftare. Vi kommer att förbättra Natos interoperabilitet, vilket gör det möjligt för vår allians att bättre skydda fred och stabilitet för människor över hela kontinenten, tillade Blinken.
USA undertecknade liknande avtal med Sverige och Finland denna månad, vilket stärkte en amerikansk militär närvaro över hela Norden, eftersom de har haft ett liknande arrangemang med Norge i flera år.
Avtalet med Finland, Natos senaste medlem, ger USA tillgång till 15 baser i ett land som delar en över 800 mil lång gräns med Ryssland. En av anläggningarna är en gränsbevakningsbas vid den ryska gränsen. Moskva har sagt att de kommer att svara på utbyggnaden av Natos infrastruktur i Finland genom att öka sin militära närvaro i västra Ryssland.
Författare: Dave DeCamp
Dave DeCamp är nyhetsredaktör för Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Visa alla inlägg av Dave DeCamp