Varför hjälper inte USA till att förhandla fram ett fredligt slut på kriget i Ukraina?
461 ord, 2 minuter minuters läsning.
SAMMANFATTNING OCH ANALYS AV GLOBALISMEN.SE
Förhandlingar istället för krigshets
För femte gången sedan 2008 har Ryssland föreslagit att förhandla med USA om säkerhetsarrangemang, senast den 14 juni 2024. Tidigare har USA avvisat dessa erbjudanden och föredragit en neokonservativ strategi som syftar till att försvaga eller stycka Ryssland genom krig och hemliga operationer. Denna strategi har resulterat i en katastrofal förödelse för Ukraina och en global säkerhetsrisk. Enligt Jeffrey D. Sachs är det nu dags för president Biden att inleda fredsförhandlingar med Ryssland.
USAstora strategi sedan kalla kriget
Efter kalla krigets slut har USA
strategi varit att försvaga Ryssland. Tidigare försvarsminister Richard Cheney föreslog 1992 att Ryssland skulle styckas upp efter Sovjetunionens fall. 1997 föreslog Zbigniew Brzezinski en liknande uppdelning av Ryssland. NATO, ledd av USA, har aggressivt expanderat österut trots löften till Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin att inte göra så. Denna expansion inkluderade även planer på att omringa Rysslands flotta i Sevastopol, Krim.
NATOexpansion och missade förhandlingsmöjligheter
Sedan 2008 har USA försökt inkludera Ukraina och Georgien i NATO, vilket Ryssland sett som en direkt hot. Ryssland har vid flera tillfällen föreslagit förhandlingar för att säkerställa kollektiv säkerhet. Dessa förslag har avvisats av USA som istället fortsatt med sina planer på NATO-utvidgning. Sachs beskriver hur USA
delaktighet i kuppen 2014 i Ukraina ytterligare försvårade relationerna och ledde till att Ryssland föreslog nya förhandlingar, vilka även de avvisades.
Minskavtalet och dess misslyckande
Efter kuppen 2014 bröt sig den etniskt ryska Donbass-regionen i östra Ukraina loss. Ryssland föreslog återigen förhandlingar, vilket ledde till Minsk II-avtalet 2015. Detta avtal undergrävdes av USA
neokonservativa, och förbundskansler Angela Merkel avslöjade senare att västmakterna aldrig såg avtalet som mer än en förhalningstaktik. Våldet i Donbass fortsatte och omkring 14 000 människor dog mellan 2014 och 2021.
Senaste förhandlingsförsöken
I december 2021 föreslog Putin ett fördrag med USA för att säkra icke-utvidgning av NATO till Ukraina. Vita huset avvisade förslaget. I mars 2022, efter Rysslands invasion av Ukraina, föreslog Ryssland återigen förhandlingar om Ukrainas neutralitet. Ukraina och Ryssland närmade sig en överenskommelse, men förhandlingarna avbröts efter påtryckningar från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Rysslands senaste förslag
Den 14 juni 2024 lade Putin fram Rysslands villkor för att avsluta kriget i Ukraina, vilket inkluderade Ukrainas neutralitet, demilitarisering, och erkännande av Krim samt andra områden som ryska. Sachs argumenterar för att USA borde svara på detta förslag med sina egna förslag och inleda förhandlingar för att avsluta kriget.
Slutsats
Enligt Jeffrey D. Sachs är det avgörande att USA inleder förhandlingar för att undvika ytterligare blodspillan och risken för ett kärnvapenkrig. Han menar att Biden har ett stort ansvar att sätta sig vid förhandlingsbordet och arbeta för fred. Den nuvarande neokonservativa strategin är misslyckad och har lett till stora förluster för Ukraina. För Ukrainas överlevnad och global säkerhet, måste förhandlingar prioriteras.
Läs artikeln i sin helhet: https://www.commondreams.org/opinion/role-of-us-in-russia-ukraine-war