Viktigaste besluten och händelserna vid Nato-toppmötet i Vilnius den 12 juli 2023:
Beslut och åtaganden:
- Försvarsplaner: Allierade enades om Natos mest detaljerade och robusta försvarsplaner sedan det kalla kriget. Syftet är att stärka alliansens försvarsberedskap och anpassa den till nya säkerhetshot.
- Försvarsinvesteringar: Medlemmarna stärkte sitt engagemang för försvarsinvesteringar och åtog sig att öka sina försvarsbudgetar för att uppnå en rättvis fördelning av försvarsutgifterna.
- Ukrainas närmande till Nato: Medlemmarna kom överens om att föra Ukraina närmare Nato. Detta inkluderar stöd för att stärka Ukrainas försvarsförmåga och demokratiska institutioner.
- Partnerskap runt om i världen: Nato beslutade att fördjupa sina partnerskap runt om i världen genom att stärka samarbetet med partnerländer och utveckla gemensamma försvars- och säkerhetsinitiativ.
Händelser och möten:
- Nato-Ukraina-rådet: Generalsekreterare Jens Stoltenberg ledde det inledande mötet i Nato-Ukraina-rådet tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Nato och Ukraina kommer nu att mötas i rådet som jämlikar för att diskutera och fatta beslut.
- Biståndspaket till Ukraina: Nato beslutade att ge Ukraina ett nytt flerårigt biståndspaket för att hjälpa till att modernisera dess försvar och göra deras styrkor fullt kompatibla med Nato.
- Ukrainas medlemskap i Nato: De allierade bekräftade att Ukraina kommer att bli medlem i Nato och tog bort kravet på en handlingsplan för medlemskap. Ukraina kommer att få en inbjudan att gå med i Nato när villkoren är uppfyllda.
- Möte med internationella partnerländer: Stoltenberg ledde ett möte med ledare från Australien, Japan, Nya Zeeland, Republiken Korea och Europeiska unionen för att diskutera närmare samordning mellan Nato, EU och partnerländer i Indo-Stillahavsområdet för att möta globala utmaningar.
Övriga uttalanden och framtid:
- Säkerhetsstöd till Ukraina: Stoltenberg välkomnade att flera allierade har åtagit sig att ge långsiktigt säkerhetsstöd till Ukraina för att säkerställa deras säkerhet efter krigets slut.
- Nästa toppmöte: Natos nästa toppmöte kommer att äga rum i Washington, DC, 2024, för att fira alliansens 75-årsjubileum och förstärka samarbetet mellan medlemsländerna.
Generalsekreterare Jens Stoltenberg betonade enighet inom Nato, betonade behovet av samordning mot globala utmaningar och tackade värdlandet Litauen för att vara värd för det historiska toppmötet.
Vi har just avslutat ett historiskt NATO-toppmöte. Sammanfattning av händelserna
Avslutande presskonferens
- Försvarsplaner och engagemang: De allierade enades om Natos mest detaljerade och robusta försvarsplaner sedan det kalla kriget. Det stärkte även deras engagemang för försvarsinvesteringar.
- Ukrainas relation till NATO: Beslutet togs att föra Ukraina närmare alliansen och öka stödet på lång sikt. NATO-Ukraina-rådet inrättades för att främja diskussion och beslutstagande som jämlikar.
- Stöd till Ukraina: Allierade lämnade stora tillkännagivanden om militärt stöd till Ukraina. Biståndspaketet syftar till att modernisera Ukrainas försvar och göra deras styrkor fullt interoperabla med NATO.
- Ukrainas medlemskap i NATO: De allierade bekräftade att Ukraina kommer att bli medlem i NATO. Kravet på en handlingsplan för medlemskap togs bort, vilket ändrar Ukrainas medlemsväg till en enstegsprocess.
- Möte med internationella partnerländer: En särskild diskussion hölls med ledarna för Australien, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Europeiska unionen. Syftet var att stärka samordningen mellan NATO, EU och partnerländer i Indo-Stillahavsområdet för att möta globala utmaningar.
- Stärka samarbetet: Betydelsen av närmare samordning mellan NATO, EU och Indo-Stillahavspartners betonades för att möta hot från Peking och Moskva samt för att upprätthålla en regelbaserad internationell ordning.
- Enighet och framtid: NATO betonade sin enighet och försäkrade om att försvara sina medlemsländer
och värderingar. Nästa toppmöte planeras att äga rum i Washington, DC, 2024 för att fira alliansens
75-årsjubileum.
Sammanfattningsvis innebar NATO-toppmötet i Vilnius viktiga beslut för att anpassa alliansen för framtiden. Fokus låg på försvarsplaner, Ukrainas relation till NATO, stöd till Ukraina, och stärkt samarbete med internationella partnerländer. Enhet inom alliansen och samordning mot globala utmaningar betonades, och NATO uttryckte sin tacksamhet till Litauen för att vara värd för mötet.
Sammanfattningsvis besvarade NATO:s generalsekreterare frågor vid en presskonferens efter NATO-toppmötet
- Oro för Ukrainas medlemskap som förhandlingschip: Generalsekreteraren betonade att besluten vid toppmötet tydligt visade att NATO tar Ukrainas medlemskap på stort allvar. Han nämnde att Ukrainas president Zelenskyy välkomnade de starka budskapen från NATO-allierade och att inga förhandlingar om Ukrainas medlemskap var aktuella vid mötena.
- NATO-förbindelsekontor i Tokyo: Generalsekreteraren förklarade att frågan om ett kontor i Tokyo fortfarande är på bordet och kommer att övervägas i framtiden. Han framhöll betydelsen av att stärka partnerskapet mellan NATO och Japan, och att olika samarbetsområden diskuteras, inklusive cyber och sjösäkerhet.
- NATO:s engagemang i Indo-Stillahavsområdet: Generalsekreteraren betonade att säkerheten är global och att NATO ser behovet av att stärka samarbetet med partner i Indo-Stillahavsområdet, särskilt med tanke på Kinas ökade militära investeringar och hotet från Nordkorea. Han nämnde att skräddarsydda partnerskapsprogram utvecklas och att samarbete sker inom områden som cyber, sjösäkerhet och motståndskraft.
- Ukrainas säkerhetsarrangemang och NATO:s närvaro: Generalsekreteraren underströk att det är viktigt att se till att det finns trovärdiga arrangemang för Ukrainas säkerhet efter krigets slut. Han poängterade att NATO:s stöd till Ukraina syftar till att stärka deras försvarskapacitet och att ju mer territorium Ukraina befriar, desto starkare kommer deras position att vara vid förhandlingsbordet. Han nämnde att beslut om exakt typ av arrangemang kommer att tas efter krigets slut.
Sammanfattningsvis var generalsekreterarens budskap att NATO tar Ukrainas medlemskap på allvar och att stödet till Ukraina kommer att fortsätta, både militärt och politiskt, för att hjälpa dem att befria territorium och uppnå starkare säkerhet.